anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Włoska minestrone, czyli zupa jarzynowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Moja wersja tej włoskiej zupy gotowanej z sezonowych warzyw. Gotuję ją przez cały rok, ale gdy warzywa są młode smakuje najlepiej.

Włoska minestrone, czyli zupa jarzynowa

Składniki:

Włoska minestrone, czyli zupa jarzynowa

 

 

Sposób przygotowania:

Włoska minestrone, czyli zupa jarzynowa
W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek. Po chwili dodać pokrojoną marchewkę i smażyć pod przykryciem przez około 5 minut. Po tym czasie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, bulion, przyprawy oraz całe łodygi selera i bazylii. Sparzone wrzątkiem pomidory, obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić i dodać do zupy. Całość gotować pod przykryciem na małym ogniu. Dziesięć minut przed końcem gotowania dodać pokrojoną fasolkę szparagową, a 5 minut później cukinię. Wyjąć łodyżki bazylii i selera. Ugotować makaron według zaleceń na opakowaniu i dodać do zupy, dodać przecier pomidorowy, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Zupę zdjąć z ognia i dodać posiekaną natkę pietruszki.