Duusiak

Duusiak

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Książka Kucharska: Przepisy na smaczne gołąbki

Włoskie kotlety w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Alternatywa dla tradycyjnych gołąbków:)

Włoskie kotlety w sosie pomidorowym

Składniki:

Włoskie kotlety w sosie pomidorowym

 

  • 250 g szynki wieprzowej surowej
  • 100 g ryżu
  • ćwiartka kapusty włoskiej
  • garść świeżej bazyli
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
  • sól,pieprz,przyprawa do mięs,vegeta
  • olej do smażenia
  • sos :
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 4 łyżki koncentratu
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka śmietany
  • garść bazylii
  • sól,pieprz, odrobina cukru,vegeta

 

 

Sposób przygotowania:

Włoskie kotlety w sosie pomidorowym
Mięso zmielić w maszynce do mielenia. Ryż ugotować w osolonej wodzie przez 20 minut. Odcedzić i odstawić do wystygnięcia. Kapustę umyć i poszatkować. Do mięsa dodać jajko,bułkę tartą, ryż, kapustę,bazylię i przyprawy. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Mokrą ręką formować kotlety i obtaczać w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoto. Do garnka wrzucić pomidory i bazylię. Dodać wodę,koncentrat i przyprawy. Zmiksować wszystko blenderem. Gotować ok.10 minut. Mąkę połączyć ze śmietaną. Wlać do sosu. Gotować 5 minut. Kotlety ułożyć w garnku z sosem i dusić ok.30 min.