agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Włoskie pulpety

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepis dostałam od znajomej włoszki, próbowałam już go kilka razy i jestem nim zachwycona. Niby nic wielkiego ale to najlepsze pulpety jak jadłam:)

Włoskie pulpety

Składniki:

Włoskie pulpety

 

 

 

 

  • pieczywo czosnkowe:
  • bagietka 1 szt
  • masło 2 łyżki
  • czosnek 2 ząbki
  • mix ziół 1/2 łyżeczki

 

Sposób przygotowania:

Włoskie pulpety
Pomidory sparzyć obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić. Podsmażyć na łyżeczce masła. Cebulę obrać, bardzo drobno posiekać i zeszklić. W misce wymieszać mięso mielone wołowe i wieprzowe. Dodać cebulę, pomidory, świeżą posiekaną bazylię, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. Ponownie wymieszać, tak aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Formować niewielkie pulpety i obsmażać na brązowo. Sos: Paprykę oczyścić i pokroić. Lekko obsypać solą , wstawić do nagrzanego piekarnika 200 stopni na 20 minut. Po upieczeniu ściągnąć z papryki skórkę a resztę drobno pokroić. Cebulę drobno posiekać i zeszklić. Pomidory przełożyć do garnka, zagotować, zmniejszyć ogień i dusić 10-15 minut. Po tym czasie dodać paprykę oraz cebulę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polać pulpeciki i podgrzewać w piekarniku do czasu przygotowania pieczywa. Pieczywo czosnkowe: Bagietkę pokroić w kromki. Masło utrzeć z czosnkiem i ziołami. Posmarować kromki. Posypać odrobiną sera żółtego tartego i podpiec. Na talerzu ułożyć mix sałat, pulpety oraz pieczywo czosnkowe na boku. Całość posypać świeżą posiekaną dymką Smacznego:)