mlem

mlem

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Książka Kucharska: Danie główne Hortex

Włosko - koperkowa tarta

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Danie główne "Włosko - koperkowa tarta" zostało tak nazwane, bo warzywa z MIESZANKI WŁOSKIEJ-HORTEX zostały do niej dodane. Można ją z gotowego ciasta przygotować, lub samu ciasto zmiksować. Polecam mój przepis niebanalny, w smaku idealny.

Włosko - koperkowa tarta Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Włosko - koperkowa tarta

 

  • 1x Mieszanka WŁOSKA Hortex
    Składniki na ciasto kruche:
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g schłodzonego masła,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli;


  • Pozostałe składniki:

  • 2 jaja,
  • 250 g kwaśnej śmietany 18%,

  • 1 łyżka oleju,
  • 1-2 łyżki mąki pszennej,
  • 250 g mrożonych warzyw (cukinia, fasola szparagowa płaskostrąkowa, marchew, kalafior, głąbiki brokuła, brokuły ) MIESZANKA WŁOSKA HORTEX
  • 100 g startego sera żółtego-kaszkawał,

  • 50 g serka topionego śmietankowego,

  • 1 filet z kurczaka,

  • 100 g kukurydzy z puszki,
  • 6 oliwek zielonych w plasterkach,

  • kiełki rzodkiewki do dekoracji,

  • zielona pietruszka do dekoracji,

  • 4 łyżki posiekanego koperku świeżego lub mrożonego,
  • sól himalajska do smaku,
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku.

Sposób przygotowania:

Włosko - koperkowa tarta
Do głębokiej miski wsypujemy mąkę, pokrojone masło, 1 łyżkę oleju, 2 łyżki koperku, 1 jajko. Miksujemy robotem ok. 2-3 min, do połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 min, aby się schłodziło. Nagrzewamy piekarnik do temp. 190°C bez termoobiegu. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką. Ciastem wykładamy dno i boki formy ceramicznej. Widelcem nakłuwamy ciasto, aby nam się nie podniosło. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15-20 min. Na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju wsypujemy warzywa i podsmażamy je ok. 3 -4 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy je na talerz. Filet myjemy, kroimy w małe kawałki i podsmażamy na patelni gdzie wcześniej przygotowywane były warzywa. Również doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystygnięcia. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy jaja i mieszamy, pokrojone w kosteczkę serek topiony, 50 g sera żółtego, 2 łyżki koperku i dokładnie mieszamy. Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto układamy warzywa, mięso. Kilka warzyw zostawiamy. Zalewamy masą śmietanowo-serowo-jajeczną. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 30-35 min. Do pozostałego startego sera dodajemy kukurydzę i mieszamy. 10 min. przed końcem pieczenia, na wierzch tarty dodajemy ser z kukurydzą i kilka odłożonych wcześniej warzyw. Pieczemy na złoty kolor, tak aby po wbiciu widelca masa nie była płynna. Przed podaniem tarty dodajemy, oliwki, zieloną pietruszkę i kiełki rzodkiewki. Przygotowując tarte, możemy równocześnie przygotować małe jej wersje. Dzieci chętnie nam pomogą i same zdecydują jakie warzywa się w nich znajdą. Smacznego
Włosko - koperkowa tarta
Włosko - koperkowa tarta