Wszystko na temat banana

Na świecie istnieje około 500 gatunków bananów. Różni je wielkość, smak a nawet zastosowanie. Do polski trafia tylko kilka gatunków. Z ich jakością, niestety, bywa różnie.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Wszystko na temat banana


Dojrzewają po ścięciu

Banany zbierane są niedojrzałe. Po ścięciu są nadal organizmami żywymi, które wydzielają dwutlenek węgla i inne gazy oraz zwyczajnie dojrzewają, choć znacznie wolnej, niż wcześniej. Oprócz dwutlenku węgla i etylenu (gazu, wydzielanego w dojrzewaniu) banany produkują  sporą  ilość ciepła. Tona bananów w ciągu godziny wytwarza 110 cal. Oznacza to, że kontener tych owoców o temperaturze 25 stopni po upływie 84 godzin podniesie swoją temperaturę do 47 stopni.

Aby zapobiec takiemu rozwojowi wypadków banany należy odpowiednio zabezpieczyć. Gdyby ścinać, bowiem gotowe do spożycia dojrzałe owoce, byłby one, po dotarciu do konsumenta kompletnie popsute. Proces dojrzewania w transporcie jest hamowany po przez obniżenie temperatury i przewożenie w temperaturze 13 stopni.

Przyspieszone dojrzewanie

Od momentu pojawienia się kwiatostanu banana po jego całkowitą dojrzałość upływa 120 dni.  21 dni to średni czas, jaki banany podróżują z rodzimego kraju ( np. Ekwadoru) do Polski.  W kraju docelowym banany trafią do dojrzewalni.

W szczelnych komorach z gazem (etylenem), banany przyspieszają znacznie swoje dojrzewanie. Etylen wytwarzany jest w procesie dojrzewania przez same owoce, podany z zewnątrz w szybkim czasie zmienia właściwości smakowe, zapachowe i wygląd samych owoców. Dzięki temu, nie mającemu wiele wspólnego z naturalnym, dojrzewaniu, banany unikają pryskania środkami chemicznymi, które dodawane są bez wyjątku do wszystkich owoców egzotycznych, by przedłużyć ich trwałość.  

Jak kupować banany?

Kolor bananów, które kupujemy daje się wyrazić na 7 stopniowej skali  - od całkowicie zielonych (1)  do całkowicie żółtych z brązowymi plamkami (7) pozostałe 5 odcieni mieści się pomiędzy tymi dwiema barwami.  Kupując banany warto pamiętać, że te całkowicie zielone, lub zielone z żółtymi refleksami będą jeszcze dojrzewać, a ilość cukru w nich zawartego zwiększy  się. Najsłodsze banany to te z ciemnymi plamkami. Są one zdrowe i zdatne do jedzenia, ale wkrótce mogą zacząć się psuć. Nie mniej, są miękkie i bardzo słodkie. Jeśli kupujesz banany by zjeść je w miarę szybko, wybierz właśnie te.