SUPERPRZEPIS

Wyjątkowa zapiekanka z mieloną wołowiną

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Wyjątkowa zapiekanka z mieloną wołowiną Więcej zdjęć (3)

Idealna na przyjęcie - przygotować wcześniej a potem tylko do piekarnika i gotowe

Składniki:

Wyjątkowa zapiekanka z mieloną wołowiną

 

  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 4-5 pieczarek
  • 1 mała cukinia
  • 1 mała żółta papryka
  • puszka pomidorów bez skórki
  • ząbek czosnku
  • 250 ml śmietanki 30%
  • kalarepka
  • 3 duże ziemniaki
  • ser pleśniowy i żółty do starcia
  • olej do smażenia
  • przyprawy: papryka ostra, sól, pieprz, czubryca czerwona(opcjonalnie)

 

 

Sposób przygotowania:

Wyjątkowa zapiekanka z mieloną wołowiną
Cukinię myjemy, obieraczką do warzyw wycinamy cieniutkie plastry i układamy w naczyniu żaroodpornym. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, po ostygnięciu obieramy i kroimy w plastry. Na patelni podsmażamy pokrojoną w plastry cebulę, następnie dodajemy mięso, doprawiamy. Na cukinii układamy pokrojone w plasterki pieczarki i kostkę papryki, przyprawiamy. Kalarepę kroimy na cieniutkie plastry i układamy jako kolejną warstwę. Kiedy mięso zacznie brązowieć, dodajemy pomidory z puszki, rozgnieciony czosnek, smakujemy i doprawiamy w razie potrzeby (powinno być lekko pikantne). Kalarepę posypujemy startym serem pleśniowym, dodajemy mięso z patelni. Na mięsie układamy plastry ziemniaków, posypujemy przyprawami, zalewamy śmietaną. Wstawiamy zapiekankę do piekarnika na 150 stopni (termoobieg) na 20 minut, po tym czasie posypujemy dużą ilością startego żółtego sera i zapiekamy kolejne 15/20 minut.
Wyjątkowa zapiekanka z mieloną wołowiną
Warzywa układamy warstwami, doprawiamy solą, pieprzem i papryką
Wyjątkowa zapiekanka z mieloną wołowiną
Do mięsa dodajemy pomidory z puszki i rozgnieciony ząbek czosnku