Sposób przygotowania:
Wyjątkowa zapiekanka z mieloną wołowiną
Cukinię myjemy, obieraczką do warzyw wycinamy cieniutkie plastry i układamy w naczyniu żaroodpornym. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, po ostygnięciu obieramy i kroimy w plastry. Na patelni podsmażamy pokrojoną w plastry cebulę, następnie dodajemy mięso, doprawiamy. Na cukinii układamy pokrojone w plasterki pieczarki i kostkę papryki, przyprawiamy. Kalarepę kroimy na cieniutkie plastry i układamy jako kolejną warstwę. Kiedy mięso zacznie brązowieć, dodajemy pomidory z puszki, rozgnieciony czosnek, smakujemy i doprawiamy w razie potrzeby (powinno być lekko pikantne). Kalarepę posypujemy startym serem pleśniowym, dodajemy mięso z patelni. Na mięsie układamy plastry ziemniaków, posypujemy przyprawami, zalewamy śmietaną. Wstawiamy zapiekankę do piekarnika na 150 stopni (termoobieg) na 20 minut, po tym czasie posypujemy dużą ilością startego żółtego sera i zapiekamy kolejne 15/20 minut.
dża