Sposób przygotowania:
Pizza kukurydziana z kaparami
W rondelku wymieszać 1/2 szklanki wody z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką soli, lekko podgrzać. Dodać 5 dag drożdży i utrzeć do rozpuszczenia drożdży. Do misy robota wsypać 2 rodzaje mąki, dodać 1 jajko, wlać zaczyn, dodać 3 łyżki oleju, przyprawę bałkańską i ciasto wyrobić za pomocą haka do pizzy około 5 minut. Wstawić misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 15 minut do wyrośnięcia, po tym czasie wyciągnąć misę z ciastem, które przekładamy do formy. Ciasto na pizzę rozciągnąć, brzegi podnieść trochę wyżej, aby sos nie wyciekł. Polać ciasto sosem pomidorowym, przygotowanym z mieszanki pomidorów z puszki, koncentratu i przyprawy bałkańskiej. Jako obkład można wykorzystać plasterki pomidora, kiełbasy, pokrojonego w plasterki boczku i plastrów sera żółtego. Pizzę wstawić do gorącego piekarnika o temp. 150 stopni z termoobiegiem i piec 25 minut. Pizzę po wyjęciu z piekarnika posypać porwanymi liśćmi kapusty pekińskiej i kaparami. Pokroić pizzę i rozłożyć na talerze.
darmiona
Tit
darmiona
marietta