Sposób przygotowania:
Wyśmienity makowiec
Drożdże rozmieszać z łyżką ciepłego mleka, łyżką cukru i mąki, a gdy wyrosną dodać rozczyn do przesianej, wygrzanej mąki. Do rozczynu dodać żółtka utarte z cukrem, mleko i wyrobić ciasto. Po wyrobieniu dodać stopiony tłuszcz, jeszcze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Mak sparzony i odciśnięty z wody przepuścić trzykrotnie przez maszynkę, dodając do drugiego mielenia cukier. Stopić tłuszcz, dodać do tłuszczu mak i mieszając podgrzać. Następnie do ciepłego maku dodać miód, posiekane orzechy, skórkę pomarańczową, a następnie ubitą pianę z białek. Ciasto podzielić na 2 części, rozciągnąć palcami dwa równej wielkości placki. Podzielić na połowę mak, rozmasować na cieście, zwinąć makowce, włożyć dom wąskich, wysokich blach, posmarowanych masłem. Gdy ciasto podrośnie, posmarować makowce jajkiem i wstawić do upieczenia. Piec ok. 25 minut.