Sposób przygotowania:
Wytrawane tartaletki ze schabu z grzyb.
Grzyby zalać wrzątkiem i moczyć około godziny. Mięso umyć i dobrze osuszyć. Następnie zmielić w maszynce do mięsa na sitku o średniej wielkości oczkach. Bakłażana umyć, osuszyć i także zmielić w maszynce. Pieczarki obrać i także przepuścić przez maszynkę. Przełożyć wszystko do miski, dodać bułkę tarta oraz mąke. Następnie dodać przyprawy i dobrze wymieszać masę mięsną. Odłożyć do lodówki na około godzinę. Cebulkę obrać i pokroić w małą kostkę. Tymianek opłukać, osuszyć i oderwać listki. Na gorącą oliwę wrzucić cebulę z tymiankiem i zeszklić. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki kurki ( wcześniej je oczyścić). Wymieszać. Borowiki odsączyć z wody i także pokroić na mniejsze kawałki. Dodać na patelnię. Doprawić sola i pieprzem i smażyć aż grzyby będą rumiane. Zdjąć z ognia i ostudzić. Masą mięsna wylepić foremki do tartaletek. Na wierzchu ułożyć usmażone grzyby. Piekarnik rozgrzać do 200 st i wstawić mięso. Piec około 25-30 minut. Minutę przed końcem pieczenia na każdej porcji położyć plaster sera i pozwolić mu się roztopić. Przed podaniem wyjąć mięso z foremek. Smacznego!
mysza75