Jojo

Jojo

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Zapiekana poledwica ze szparagami.

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszne zapiekane danie ze szparagami , ktore moja rodzinka bardzo lubi. Poszlam troche na latwizne i uzylam gotowego sosu :)

Zapiekana poledwica ze szparagami.

Składniki:

Zapiekana poledwica ze szparagami.

 

  • Na 3 osoby:
  • 1 kg bialych szparagow
  • 1 poledwiczka wieprzowa
  • sos holenderski / u mnie 2 kartoniki gotowego sosu Hollandaise firmy Thomy/
  • ok.150g startego zoltego sera
  • peczek koperku
  • sol
  • pieprz
  • lyzka masla
  • lyzeczka cukru
  • czosnek granulowany
  • tluszcz do podsmazenia poledwicy
  • ziemniaki
  • 3 polmiski zaroodporne lub 1 duzy

Sposób przygotowania:

Zapiekana poledwica ze szparagami.
Poledwiczke sole, pieprze , lekko posypuje granulowanym czosnkiem , zawijam w folie i odstawiam na godzinke.Szparagi obrac, umyc , odkroic w razie potrzeby suche konce i wrzucic do gotujacej lekko osolonej wody z dodatkiem 1 lyzeczki cukru i lyzki masla . Pod przykryciem na wolnym ogniu gotowac ok 15 min a nastepnie odcedzic z wody..Ziemniaki obrac, pokroic i ugotowac w osolonej wodzie uwazajac zeby nie byly zbyt miekkie.Nagrzac piekarnik do 200°.
Koperek drobno pokroic , polowe wymieszac z sosem a polowe zostawic do posypania dania po zapieczeniu.
Na patelni z mocno rozgrzanym tluszczem podsmazyc krotko z kazdej strony poledwice a nastepnie pokroic ja w plastry ok. 2cm. Poledwica bedzie jeszcze troche surowa w srodku ale dojdzie w piekarniku. Na zaroodpornych polmiskach ukladac po pare plastrow poledwicy, ziemniaki , szparagi, podlac sosem z koperkiem i posypac startym zoltym serem. Polmiski wstawic do piekarnika , zapiec ok. 15 min i posypac reszta koperku .
Oczywiscie nie ma potrzeby polewac dania az taka iloscia sosu jak na moim zdjeciu :) Smacznego.