eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Zapiekane rybne muszle Eli

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Pyszne zapiekane muszle na sosie Łowicz,nadziewane rybą,szpinakiem i serem.

Zapiekane rybne muszle Eli

Składniki:

Zapiekane rybne muszle Eli

 

  • 1 kg mrożonych filetów morszczuka
  • przyprawa do ryb
  • pieprz
  • mąka pszenna do obtoczenia ryby
  • olej do usmażenia ryby
  • 1 opakowanie makaronu duże muszle
  • sól
  • 1 opakowanie świeżego szpinaku-25 dkg
  • 1 łyżka masła
  • czosnek granulowany
  • 1 opakowanie sera typu feta-20-25 dkg
  • 15 dkg sera żółtego
  • 2 sosy do spagetti Łowicz po 350 g

Sposób przygotowania:

Zapiekane rybne muszle Eli
Rozmrożoną rybę umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na mniejsze kawałki.Oprószyć rybę przyprawą,pieprzem i obtoczyć mąką.Na patelni rozgrzać olej i usmażyć rybę.Makaron gotować krócej niż w przepisie na opakowaniu,odlać,przelać zimną wodą i odsączyć.Na patelni roztopić masło,dodać szpinak,doprawić solą,pieprzem,czosnkiem i chwilę smażyć.Na dużą blachę wylać sosy Łowicz.Na sosie rozłożyć ugotowane muszle.Do każdej muszli włożyć trochę szpinaku,po kawałku ryby i sera feta.Blachę przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30 minut.Ser żółty zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.Wyjąć blachę z piekarnika,usunąć folię i posypać muszle tartym żółtym serem.Blachę włożyć jeszcze do piekarnika na 15 minut,żeby ser się zapiekł.Muszle razem z sosem wyłożyć na talerze i udekorować listkami szpinaku.Smacznego!