karolcia_zip

karolcia_zip

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Zapiekanka a'la bolognese

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Alternatywa dla spaghetti bolognese.

Zapiekanka a'la bolognese Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekanka a'la bolognese

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka a'la bolognese
Makaron gotujemy 10 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy i wykładamy do naczynia żaroodpornego. Makaron posypujemy startym serem. Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem. Przyprawione mięso smażymy na oliwie z oliwek. Dodajemy wypłukaną fasolę czerwoną. Usmażone mięso z fasolą wykładamy na makaron. Pomidora kroimy w plastry, który kładziemy na mięsie. Całość polewamy sosem: wymieszane 100ml, przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, zióła prowansalskie i oregano. Na wierzch wysypujemy starty żółty ser i posypujemy ziołami prowansalskimi. Całość pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C.
Zapiekanka a'la bolognese
Makaron, mięso z fasolą, pomidory.
Zapiekanka a'la bolognese
Wierzch posypany serem i ziołami prowansalskimi.
Zapiekanka a'la bolognese
Zapiekanka w przekroju.