ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Zapiekanka cukiniowo-bakłażanowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zapiekanka z ryżem, z cukinią i bakłażanem w roli głównej, z dodatkiem pomidorów

Zapiekanka cukiniowo-bakłażanowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka cukiniowo-bakłażanowa

 

  • ok. 100 g ryżu do risotto
  • 1 średnia cukinia (ok. 300-400g)
  • 1 średni bakłażan
  • 2 pomidory
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 ml sosu pomidorowego (passaty)
  • oliwa z oliwek
  • ok. 200 g sera żółtego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • sól, pieprz
  • wegeta natur

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka cukiniowo-bakłażanowa
Warzywa umyć, pomidory obrać ze skóry, wszystkie warzywa pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i zeszklić cebulę drobno posiekaną, w trakcie dodać czosnek przeciśniety przez praskę, a na koniec bakłażana. Smażyć na małym ogniu ok. 5 minut, następnie dodać ryż i patelnię zalać ok. 250 ml wody i dodać łyżeczkę wegety. Gdy woda się zagotuje wlewamy sos pomidorowy, 2 łyżki oliwy i dodajemy sól oraz pieprz. Gotować 2 minuty i dodać cukinię oraz pomidory. Całość wymieszać i pogotować 3-4 minuty. Po tym czasie zawartość patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Naczynie przykrywamy i peczemy 30 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wierzch posypać startym serem i piec bez przykrycia jeszcze 20 minut. Smacznego :)
Zapiekanka cukiniowo-bakłażanowa
Warzywka razem duszą się na patelni
Zapiekanka cukiniowo-bakłażanowa
Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego
Zapiekanka cukiniowo-bakłażanowa
ok. 20 min przed końcem posypujemy serem
Zapiekanka cukiniowo-bakłażanowa
Zapiekankę wyciągamy jak ser się podpiecze