Sposób przygotowania:
Zapiekanka cukiniowo-bakłażanowa
Warzywa umyć, pomidory obrać ze skóry, wszystkie warzywa pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i zeszklić cebulę drobno posiekaną, w trakcie dodać czosnek przeciśniety przez praskę, a na koniec bakłażana. Smażyć na małym ogniu ok. 5 minut, następnie dodać ryż i patelnię zalać ok. 250 ml wody i dodać łyżeczkę wegety. Gdy woda się zagotuje wlewamy sos pomidorowy, 2 łyżki oliwy i dodajemy sól oraz pieprz. Gotować 2 minuty i dodać cukinię oraz pomidory. Całość wymieszać i pogotować 3-4 minuty. Po tym czasie zawartość patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Naczynie przykrywamy i peczemy 30 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wierzch posypać startym serem i piec bez przykrycia jeszcze 20 minut. Smacznego :)