tosiek17

tosiek17

Kucharz
[Przepisów: 8]

Zapiekanka El' Toninho

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Smakowite, sycące i kolorowe danie na każdą okazję

Zapiekanka El' Toninho

Składniki:

Zapiekanka El' Toninho

 

  • 6 ziemniaków (średniej wielkości)
  • 4 jajka
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula (duża)
  • 1 pomidor limetka
  • 1/2 pora
  • 20 dag szynki drobiowej lub innej ulubionej, dowolnej wędliny
  • 20 dag sera żółtego
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • ketchup
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • przyprawa do kurczaka
  • olej

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka El' Toninho
Umyte, obrane ziemniaki kroimy na bardzo cieniutkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Pieczarki, pomidory myjemy i kroimy w plasterki,por w krążki szynkę w podłużne plastry. Na patelni rozgrzewamy ok 5 łyżek oleju i nakładamy po kolei warstwami: połowę ziemniaków, połowę cebuli, połowę szynki, połowę pieczarek,doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy oregano - i znów warstwami na przemian tak samo po kolei ziemniaki, cebulę, szynkę i pieczarki, Całość dusimy pod przykryciem na dużej patelni na bardzo małym ogniu przez ok. 30 minut ( aż obie warstwy ziemniaków będą miękkie).. W międzyczasie jajka wbijamy do miseczki, wsypujemy oregano, sól, pieprz, przyprawę do kurczaka, 3 łyżki ketchupu i roztrzepujemy na jednorodną konsystencję sosu, którym zalewamy dokładnie zawartość. Czekamy, aż zobaczymy, że zaczyna ścinać się zalewa, po czym na całość nakładamy pokrojony w plastry ser żółty, zdejmujemy patelnię z ognia i przytrzymujemy pod przykryciem jeszcze kilka minut. Na koniec kładziemy na wierzch pokrojoną w plastry limetkę i posypujemy szczypiorkiem.
Z praktyki wiem, że warto od czasu do czasu poobracać patelnię i ze dwa razy zdjąć ją na chwilę z ognia, z kolei przyprawa do kurczaka zawiera większość moich ulubionych ziółek np. kolendrę, czosnek,, imbir, kurkumę, gałkę muszkatołową itp.