Sposób przygotowania:
Zapiekanka El' Toninho
Umyte, obrane ziemniaki kroimy na bardzo cieniutkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Pieczarki, pomidory myjemy i kroimy w plasterki,por w krążki szynkę w podłużne plastry. Na patelni rozgrzewamy ok 5 łyżek oleju i nakładamy po kolei warstwami: połowę ziemniaków, połowę cebuli, połowę szynki, połowę pieczarek,doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy oregano - i znów warstwami na przemian tak samo po kolei ziemniaki, cebulę, szynkę i pieczarki, Całość dusimy pod przykryciem na dużej patelni na bardzo małym ogniu przez ok. 30 minut ( aż obie warstwy ziemniaków będą miękkie).. W międzyczasie jajka wbijamy do miseczki, wsypujemy oregano, sól, pieprz, przyprawę do kurczaka, 3 łyżki ketchupu i roztrzepujemy na jednorodną konsystencję sosu, którym zalewamy dokładnie zawartość. Czekamy, aż zobaczymy, że zaczyna ścinać się zalewa, po czym na całość nakładamy pokrojony w plastry ser żółty, zdejmujemy patelnię z ognia i przytrzymujemy pod przykryciem jeszcze kilka minut. Na koniec kładziemy na wierzch pokrojoną w plastry limetkę i posypujemy szczypiorkiem.
Z praktyki wiem, że warto od czasu do czasu poobracać patelnię i ze dwa razy zdjąć ją na chwilę z ognia, z kolei przyprawa do kurczaka zawiera większość moich ulubionych ziółek np. kolendrę, czosnek,, imbir, kurkumę, gałkę muszkatołową itp.
Z praktyki wiem, że warto od czasu do czasu poobracać patelnię i ze dwa razy zdjąć ją na chwilę z ognia, z kolei przyprawa do kurczaka zawiera większość moich ulubionych ziółek np. kolendrę, czosnek,, imbir, kurkumę, gałkę muszkatołową itp.
msewka
Sarenka
misia53
Persik