jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Zapiekanka hiszpańska

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 18

Ziemniaki z dodatkiem boczku, cebuli, pieczarek i papryki zapiekane w jajeczno-śmietankowym sosie:)

Zapiekanka hiszpańska

Składniki:

Zapiekanka hiszpańska

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka hiszpańska
Ziemniaki podgotować w osolonej wodzie, a następnie ostudzić i pokroić w półplastry.
Boczek, cebulę, paprykę i pieczarki pokroić w kostkę. Następnie boczek podsmażyć na oleju, a potem dodać cebulę, paprykę, pieczarki przyprawić szczyptą soli, pieprzu, papryki słodkiej, majeranku, ziół prowansalskich i podsmażyć.
Ziemniaki, boczek i warzywa połączyć, a następnie wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy żaroodpornej.
Jajka rozmącić ze śmietaną, dodać przyprawę do ziemniaków wymieszać i tak przygotowanym sosem zalać składniki w formie.
Zapiekać pod przykryciem około 60 minut w temperaturze 180°C.
Po zakończeniu czasu pieczenia zapiekankę można posypać tartym serem i zapiec, aż ser się rozpuści.