Sposób przygotowania:
Zapiekanka jajeczno-jogurtowa z cukinia
Warzywa obieramy, myjemy i suszymy. Pomidory myjemy i kroimy na cienkie plastry. Cukinie, cebule, papryke i czosnek kroimy w drobna kosteczke. Polowe jednej cukinii, kroimy w ok 2mm-trowe prazki i pozostawiamy do ulozenia na wierzch zapiekanki. Natke pietruszki myjmy, suszymy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwe i wrzucamy cebule z papryka, smazymy przez ok 2-3 minuty, dodajemy cukinie, cukier, sól, pieprz i lyzeczke papryki, smazymy czesto mieszajac przez 15 minut, do miekkosci warzyw. Roztrzepujemy jaja, mieszamy je z jogurtem, sola, natka pietruszki, sola, pieprzem, papryka. Warzywa z patelni odsaczamy z wody i tluszczu, mieszamy z masa jajeczno-jogurtowa, maka kukurydziana i czosnkiem. Podluzna zaroodporna forme wyscielamy papierem do pieczenia, wylewamy do niej mase z warzywami. Na wierzch ukladamy kawalki pozostalej cukinii i pomidora, opruszamy oregano, sola i pieprzem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok 35-45 minut w 190 stopniach, mozna zwiekszyc nieco temperature przed zakonczeniem pieczenia, w celu zrumienienia dania.
Anula
góralka
jovi
jovi
i wygląda przecudnie!
Sarenka
Ach dziekuje!:))))
jovi
Nie ma za co:) Po prostu jest rewelacyjne:)
Jojo
luna
Pyza
o ja nieszczęśliwa....
eli_555