Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Zapiekanka jajeczno-jogurtowa z cukinia

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Mieciutka, ale zwarta zapiekanka. Smaczna na goraco i na zimno.

Zapiekanka jajeczno-jogurtowa z cukinia

Składniki:

Zapiekanka jajeczno-jogurtowa z cukinia

 

  • 3 mlode, wieksze cukinie (polowe jednej pozostawiamy do przybrania,
  • 2 cebule
  • 10 sredniej wielkości jajek,
  • duza zielona lub zólta papryka,
  • 5 lyzek oliwy z oliwek,
  • 1 i 1/3 szklanki mąki kukurydzianej (250ml obj. szklanki)
  • szklanka jogurtu greckiego,
  • łyżeczka sody
  • garść świeżej, posiekanej natki pietruszki (kilka galazek)
  • sól, pieprz
  • słodka mielona papryka (lyzka),
  • suszone oregano,
  • sredni pomidor,
  • 2 zabki czosnku.

Sposób przygotowania:

Zapiekanka jajeczno-jogurtowa z cukinia
Warzywa obieramy, myjemy i suszymy. Pomidory myjemy i kroimy na cienkie plastry. Cukinie, cebule, papryke i czosnek kroimy w drobna kosteczke. Polowe jednej cukinii, kroimy w ok 2mm-trowe prazki i pozostawiamy do ulozenia na wierzch zapiekanki. Natke pietruszki myjmy, suszymy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwe i wrzucamy cebule z papryka, smazymy przez ok 2-3 minuty, dodajemy cukinie, cukier, sól, pieprz i lyzeczke papryki, smazymy czesto mieszajac przez 15 minut, do miekkosci warzyw. Roztrzepujemy jaja, mieszamy je z jogurtem, sola, natka pietruszki, sola, pieprzem, papryka. Warzywa z patelni odsaczamy z wody i tluszczu, mieszamy z masa jajeczno-jogurtowa, maka kukurydziana i czosnkiem. Podluzna zaroodporna forme wyscielamy papierem do pieczenia, wylewamy do niej mase z warzywami. Na wierzch ukladamy kawalki pozostalej cukinii i pomidora, opruszamy oregano, sola i pieprzem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok 35-45 minut w 190 stopniach, mozna zwiekszyc nieco temperature przed zakonczeniem pieczenia, w celu zrumienienia dania.