Sposób przygotowania:
Zapiekanka jesienna z sosem czosnkowym
Bakłażana kroimy w plastry solimy o odstawiamy na 10 min. Następnie płuczemy go, osuszamy. Grillujemy na patelni Cukinie myjemy nie obieramy z skórki i kroimy na plasterki. Cebule obieramy kroimy w piórka. Ser żółty scieramy na tarce małe oczka. Pomidora kroimy w małe ćwiartki. Papryke myjemy, suszymy ,pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy studzimy. Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i przeciętym czosnkiem wkładamy grillowanego bakłażana następnie warstwę ryżu, pokrojone papryki, cebulę. Kropimy oliwą i sosem sojowym. Następnie warstwę ryżu, pomidora i czerwonej cebuli. Na koniec dajemy to co nam zostało. Posypujemy serem i zapiekamy ok 20 min. Robimy sos czosnkowy mieszamy śmietanę z jogurtem. Dodajemy wyciśnięty czosnek i sól. Mieszamy i polewamy zapiekankę już na talerzu