jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 430]

Zapiekanka pasterska

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Zapiekany makaron z dodatkiem kiełbasy, cebuli i pieczarek w sosie beszamelowym obsypanym wiórkami sera żółtego:)

Zapiekanka pasterska

Składniki:

Zapiekanka pasterska

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka pasterska
Ze składników na beszamel, masło rozgrzać na patelni, dodać mąkę, wymieszać i zasmażyć. Do zasmażki dodać powoli gorące mleko, ciągle mieszając. Gotować, mieszając, aż sos zgęstnieje. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Gotowy sos odstawić. Kiełbasę, cebulę i pieczarki pokroić w kostkę, a następnie podsmażyć na odrobinie oleju, przyprawiając solą, pieprzem, majerankiem i ziołami. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem ułożyć surowy makaron, dodać wysmażone składniki, zalać sosem beszamelowym i delikatnie wymieszać. Zapiekać około 45-50 minut w temperaturze 180 C. 2-3 minuty pod koniec pieczenia posypać zapiekankę startym na tarce o małych oczkach serem żółtym.