Sposób przygotowania:
Zapiekanka pasterska
Ze składników na beszamel, masło rozgrzać na patelni, dodać mąkę, wymieszać i zasmażyć. Do zasmażki dodać powoli gorące mleko, ciągle mieszając. Gotować, mieszając, aż sos zgęstnieje. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Gotowy sos odstawić. Kiełbasę, cebulę i pieczarki pokroić w kostkę, a następnie podsmażyć na odrobinie oleju, przyprawiając solą, pieprzem, majerankiem i ziołami. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem ułożyć surowy makaron, dodać wysmażone składniki, zalać sosem beszamelowym i delikatnie wymieszać. Zapiekać około 45-50 minut w temperaturze 180 C. 2-3 minuty pod koniec pieczenia posypać zapiekankę startym na tarce o małych oczkach serem żółtym.
Anula
Natala1210
msewka
Doro
Ann
pusieczek2@wp.pl