Sposób przygotowania:
zapiekanka pomidorowo-cukiniowa
1. PRZYGOTOWANIE WARZYW: Obrać cukinię, pokroić na plastry i usunąć pestki. Plastry oprószyć lekko solą i pieprzem i podsmażyć przez kilka minut z obu stron na oleju. Sparzyć pomidory, obrać ze skórki i pokroić na plasterki. 2. PRZYGOTOWANIE SOSU SEROWEGO: Rozgrzać w rondelku oliwę, dodać cebulę i smażyć ją przez 2-3 minuty. Dodać masło i mąkę, mieszać przez 2 minuty. Dodawać stopniowo mleko mieszając sos do zgęstnienia, następnie dolać śmietankę i zagotować. Po zestawieniu rondelka wsypać przynajmniej 20 dag startego sera i wymieszać do rozpuszczenia. Dodać sól i pieprz. 3. UKŁADANIE I PIECZENIE ZAPIEKANKI: Rozłożyć połowę ugotowanego makaronu w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, polać połową sosu serowego, można dodatkowo posypać 1/3 ilości pozostałego startego sera, ułożyć na wierzchu równomiernie połowę plastrów cukinii i pomidora. Ponownie ułożyć pozostały makaron, wylać sos, opcjonalnie posypać serem, rozłożyć plastry cukinii i pomidora. Zapiekankę piec ok. 30 min., nie wyłączając piekarnika posypać wierzch pozostałością sera i piec jeszcze ok. 10-15 min. Przed podaniem posypać posiekaną zieleniną. Wzorowałam się na przepisie (niezmodyfikowanym i bez dodatku cukinii) z książeczki „Kuchnia bez mięsa”.