Kathlyn

Kathlyn

Starszy Kucharz
[Przepisów: 17]

zapiekanka pomidorowo-cukiniowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dla makarono- i serożerców :-)

zapiekanka pomidorowo-cukiniowa

Składniki:

zapiekanka pomidorowo-cukiniowa

 

  • 25 dag makaronu typu świderki, kokardki lub rurki
  • 3 pomidory
  • 1/2 małej cukinii
  • 2 łyżki masła (+ jedna do wysmarowania naczynia)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • trochę oleju do podsmażenia cukinii
  • 1 łyżka drobno posiekanej cebuli
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 450 ml mleka
  • 150 ml śmietanki
  • sera typu edamski lub gouda (60 dag dla ekstremistów którym sam sos serowy w zapiekance
  • sól, pieprz wg uznania
  • 3-5 łyżek posiekanego szczypiorku lub pietruszki (albo innej ulubionej zieleniny)

Sposób przygotowania:

zapiekanka pomidorowo-cukiniowa
1. PRZYGOTOWANIE WARZYW: Obrać cukinię, pokroić na plastry i usunąć pestki. Plastry oprószyć lekko solą i pieprzem i podsmażyć przez kilka minut z obu stron na oleju. Sparzyć pomidory, obrać ze skórki i pokroić na plasterki. 2. PRZYGOTOWANIE SOSU SEROWEGO: Rozgrzać w rondelku oliwę, dodać cebulę i smażyć ją przez 2-3 minuty. Dodać masło i mąkę, mieszać przez 2 minuty. Dodawać stopniowo mleko mieszając sos do zgęstnienia, następnie dolać śmietankę i zagotować. Po zestawieniu rondelka wsypać przynajmniej 20 dag startego sera i wymieszać do rozpuszczenia. Dodać sól i pieprz. 3. UKŁADANIE I PIECZENIE ZAPIEKANKI: Rozłożyć połowę ugotowanego makaronu w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, polać połową sosu serowego, można dodatkowo posypać 1/3 ilości pozostałego startego sera, ułożyć na wierzchu równomiernie połowę plastrów cukinii i pomidora. Ponownie ułożyć pozostały makaron, wylać sos, opcjonalnie posypać serem, rozłożyć plastry cukinii i pomidora. Zapiekankę piec ok. 30 min., nie wyłączając piekarnika posypać wierzch pozostałością sera i piec jeszcze ok. 10-15 min. Przed podaniem posypać posiekaną zieleniną. Wzorowałam się na przepisie (niezmodyfikowanym i bez dodatku cukinii) z książeczki „Kuchnia bez mięsa”.