Sposób przygotowania:
Zapiekanka rodzinna
Makaron ugotować na półtwardo w osolonej wodzie, a następnie odcedzić. Szynkę, pieczarki i cebule pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju. Wszystkie składniki wymieszać z makaronem i umieścić w żaroodpornym naczyniu. Z przepisu na sos, mleko zagotować. Masło rozgrzać na patelni, dodać mąkę, wymieszać i zasmażyć. Do zasmażki dodać powoli gorące mleko, ciągle mieszając. Gotować, mieszając, aż sos zgęstnieje. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Następnie składniki w naczyniu zalać sosem i wymieszać. Zapiekać 30 minut w temperaturze 180°C. Po upłynięciu czasu pieczenia posypać startym na tarce z dużymi oczkami serem żółtym i zapiekać do momentu rozpuszczenia sera.
elzbieta8960
Sarenka
Agi