zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Zapiekanka rybno pieczarkowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Zapiekanka z rybą i pieczarkami, aromatyczna i smaczna;)

Zapiekanka rybno pieczarkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka rybno pieczarkowa

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka rybno pieczarkowa
Filety jeśli mrożone odmrażam i pozostawiam na durszlaku aby całkiem odciekła z nich woda. Następnie kroję je na kawałki . Obtaczam każdy kawałek z mące i smażę na oleju. Odstawiam.



Pieczarki obieram i kroję w plasterki, opłukuję na sicie, następnie obgotowuję, odcedzam i przesmażam razem z pokrojoną w plasterki cebulą.



Jajka obieram i kroję w plasterki. Ser trę na tarce o grubych oczkach.



Śmietanę łączę z jajkami i z w/w przyprawami bez papryki.



Blaszkę do zapiekania wykładam papierem do pieczenia ( tym razem miałam pomocnika i wyłożył ją folią aluminiową, nie polecam!!)



Układam warstwami, pierwsza to ryby, posypuję je suszoną szałwią. Na ryby wykładam plasterki jajek. Na jajka pieczarki z cebulą. Całość zalewam masą śmietanowo jajeczną, na wierzchu rozkładam starty żółty ser, posypuję go słodką papryką.



Wkładam do nagrzanego piekarnika 180 st. C na 40 minut.



Do zapiekanki doskonale pasuje ketchup pikantny.

Smacznego
Zapiekanka rybno pieczarkowa
Filety jeśli mrożone odmrażam i pozostawiam na durszlaku aby całkiem odciekła z nich woda. Następnie kroję je na kawałki . Obtaczam każdy kawałek z mące i smażę na oleju.
Zapiekanka rybno pieczarkowa
Układam warstwami, pierwsza to ryby, posypuję je suszoną szałwią. Na ryby wykładam plasterki jajek. Na jajka pieczarki z cebulą.
Zapiekanka rybno pieczarkowa
Całość zalewam masą śmietanowo jajeczną, na wierzchu rozkładam starty żółty ser, posypuję go słodką papryką.
Zapiekanka rybno pieczarkowa
Wkładam do nagrzanego piekarnika 180 st. C na 40 minut. Do zapiekanki doskonale pasuje ketchup pikantny Smacznego