Sposób przygotowania:
Zapiekanka rybno pieczarkowa
Filety jeśli mrożone odmrażam i pozostawiam na durszlaku aby całkiem odciekła z nich woda. Następnie kroję je na kawałki . Obtaczam każdy kawałek z mące i smażę na oleju. Odstawiam.
Pieczarki obieram i kroję w plasterki, opłukuję na sicie, następnie obgotowuję, odcedzam i przesmażam razem z pokrojoną w plasterki cebulą.
Jajka obieram i kroję w plasterki. Ser trę na tarce o grubych oczkach.
Śmietanę łączę z jajkami i z w/w przyprawami bez papryki.
Blaszkę do zapiekania wykładam papierem do pieczenia ( tym razem miałam pomocnika i wyłożył ją folią aluminiową, nie polecam!!)
Układam warstwami, pierwsza to ryby, posypuję je suszoną szałwią. Na ryby wykładam plasterki jajek. Na jajka pieczarki z cebulą. Całość zalewam masą śmietanowo jajeczną, na wierzchu rozkładam starty żółty ser, posypuję go słodką papryką.
Wkładam do nagrzanego piekarnika 180 st. C na 40 minut.
Do zapiekanki doskonale pasuje ketchup pikantny.
Smacznego
Pieczarki obieram i kroję w plasterki, opłukuję na sicie, następnie obgotowuję, odcedzam i przesmażam razem z pokrojoną w plasterki cebulą.
Jajka obieram i kroję w plasterki. Ser trę na tarce o grubych oczkach.
Śmietanę łączę z jajkami i z w/w przyprawami bez papryki.
Blaszkę do zapiekania wykładam papierem do pieczenia ( tym razem miałam pomocnika i wyłożył ją folią aluminiową, nie polecam!!)
Układam warstwami, pierwsza to ryby, posypuję je suszoną szałwią. Na ryby wykładam plasterki jajek. Na jajka pieczarki z cebulą. Całość zalewam masą śmietanowo jajeczną, na wierzchu rozkładam starty żółty ser, posypuję go słodką papryką.
Wkładam do nagrzanego piekarnika 180 st. C na 40 minut.
Do zapiekanki doskonale pasuje ketchup pikantny.
Smacznego