Sposób przygotowania:
Zapiekanka ryżowa z rybą
Ryż ugotować w dużej ilości wrzącej i osolonej wody, aż zmięknie, odcedzić, zalać gorącą wodą i odsączyć, wymiesza z masłem i posiekaną natką pietruszki, zostawić do wystygnięcia. Filety podgotować w wodzie z dodatkiem bazylii, odcedzić. Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć do niej 2/3 ilości ryżu. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić na cząstki, połowę odłożyć, drugą połowę wyłożyć na ryż, posolić, popieprzyć i posypać bazylią. Na to ułożyć filety rybne, posypać drobno posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem i przykryć warstwą pomidorów, przyprawić. Na wierzch ułożyć warstwę ryżu, posypać startym serem zmieszanym z bułką tartą, polać stopionym masłem i zapiec w piekarniku.