Sposób przygotowania:
Zapiekanka sobotnia
Ziemniaki w normalnie osolonej wodzie gotuj w mundurkach, nie dogotowując do końca :1/4 średnicy powinna być twarda.Oczekując na ziemniaki dopraw mięso solą, ziołami wg własnego upodobania, dodaj olej i odstaw. Boczek pokrój na jak najcieńsze plasterki, ser zetrzyj na grube wiórki, jaja roztrzep ze śmietaną dodaj pieprz, bazylię, jeśli masz pomidory suszone posiekaj drobno i dodaj do śmietany; cebulę pokrój w najcieńsze piórka. Mięso obsmaż na półsurowo na patelni dbając by nie porobiły sie bryły, jeśli dysponujesz suszem grzybowym to dodaj do mięsa.Ziemniaki wystudzone obierz pokrój w w 2-3 mmm plastry. Brytfannę lub inne naczynie w którym będziesz zapiekać, wysmaruj wewnątrz tłuszczem obsyp tartą bułką, wyłóż cienką warstwą ziemniaków, następnie mięsem, lekko cebulą, boczkiem, znów ziemniakami, mięsem, cebulą, boczkiem i na wierzch ziemniaki. Zalej śmietaną z jajkiem i przyprawami posyp serem i na wierzch oregano. Zapiekaj pod folią aluminiową w której zrób widelcem kilka dziur celem odprowadzenia nadmiaru wody, w temp 160º C z termo-obiegiem (bez termo-obiegu ok 170)około 50 min. Zdejmij folię i dopiecz jeszcze ok 10-15 minut do zbrązowienia sera.
Gość
45Kazik
Cieszę się :))
hoffija44
45Kazik
Dałaś 5 czy 2...;)))
Pozdrawiam
Natala1210
45Kazik
Cieszę się że smakowalo. Mam nadzieję że na"5" :D
pinecha
45Kazik
Twoje wcale nie wyglądają gorzej, też są "superaśne".
:O
Persik
45Kazik
Czekam na wpis po wykonaniu, ...aeeeeee znaczy się po zjedzeniu;))
siwa12345
45Kazik
No to czekam na opinię "po konsumpcyjną" i średnią ocenę Rodzinki - zjadaczy. ;))
basia123
bobasek7
olika
ines1993a
oby wiecej takich bosskich przepisow:)
z czystym sumieniem POLECAM!!
ines1993a
Mina
moli