Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Zapiekanka "Victoria"

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mięso i wątrobę umyć, osuszyć, wraz z natką przekręcić przez maszynkę, posolić,

Zapiekanka "Victoria"

Składniki:

Zapiekanka "Victoria"

 

 

  • 5 dog wątroby wieprzowej

 

 

  • jajo

 

 

  • łyżko oliwy

 

 

 

 

  • pęczek natki pietruszki

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka "Victoria"
Mięso i wątrobę umyć, osuszyć, wraz z natką przekręcić przez maszynkę, posolić, podsmażyć na smakuj doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, dodać jajo i mąkę ziemniaczaną, doprawić solą i pieprzem. Prostokątną formę blaszaną lub naczynie żaroodporne wysmarować margaryną, posypać tartą bułką i włożyć połowę masy ziemniaczanej. Na niej rozłożyć mięso i przykryć je pozostałą częścią masy, wierzch skropić oliwą. Piec w średnio nagrzanym piekarniku 40-60 min. Podawać na gorąco z surówką i keczupem lub pikantnym sosem, np. cebulowym.