Sposób przygotowania:
Zapiekanka w trzech kolorach
Przyrządzenie: Zagnieść mąkę z tłuszczem,rozkruszonymi drożdżami,solą i dwiema szklankami letniej wody na gładką masę.Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Obrać ząbek czosnku,drobno posiekać i wymieszać z kwaśną śmietaną.Umyć warzywa,obrać cebulę.Cukinię,pomidory,pory i cebule pokroić w plasterki,a salami w kostkę. Zetrzeć na grubej tarce żółty ser ( najlepiej typu gouda) Osączyć kapary na sitku. Zagnieść ponownie ciasto drożdżowe,rozwałkować do wymiarów blachy,ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze( brzegi ciasta unieść lekko ku górze).Zalać całą powierzchnię sosem śmietankowym. Podzielić ciasto na trzy równe części.Pierwszą obłożyć pomidorami,drugą porami,a trzecią cukinią.Całość posypać pokrojoną kiełbasą,cebulą i kaparami oraz startym serem. Doprawić zapiekankę solą,pieprzem,tymiankiem i oregano. Równomiernie skropić olejem.Piec przez 30-40 minut w temperaturze około 200 s.c.Podawać z sałatą.