edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Zapiekanka z bakłażanem.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Robię ją już od lat, a że jest pyszna – nie zamierzam udoskonalać :)

Zapiekanka z bakłażanem. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka z bakłażanem.

 

  • Proporcje na 4-6 porcji (moja forma ma wymiary 34x24 cm)
  • 2 średnie bakłażany – u mnie 700 g
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka – 450 g
  • 1 duża cebula cukrówka
  • 1 duży ząbek czosnku
  • ok. 2 łyżek oleju
  • 2 puszki 400 g pomidorów krojonych
  • 120 g sera gouda
  • 120 g mozzarelii w zalewie
  • oregano suszone
  • bazylia suszona
  • sól
  • pieprz
  • 1 szklanka suchego ryżu długoziarnistego (ok. 200 g)
  • masło do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z bakłażanem.
Przepis znalazłam kiedyś w gazetce Kauflandu i zakochałam się w tym daniu od pierwszego wejrzenia. Na początku wydrążałam bakłażany, a potem do takich „miseczek” nakładałam farsz i tak zapiekałam. Ale w moim przypadku to prawda, że z wiekiem zwycięża lenistwo. Teraz w takiej formie zapiekankę podaję tylko gościom :) Bakłażany umyłam, osuszyłam i pokroiłam w plastry ok. 1,5 cm. Z obu stron oprószyłam solą i odstawiłam na pół godziny. Ryż ugotowałam na sypko według przepisu https://gotujmy.pl/ryz-na-sypko--przepis-podstawowy,przepisy,124368.html . Mięso opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem i pokroiłam w niedużą kostkę. Cebulę i czosnek obrałam i pokroiłam w kosteczkę. Oba sery starłam na tarce o dużych oczkach i wymieszałam je razem. Formę żaroodporną wysmarowałam masłem. Bakłażana wytarłam papierowym ręcznikiem z soku jaki się wytworzył, pokroiłam go w kostkę. W rondlu rozgrzałam olej, zeszkliłam na nim cebulę i czosnek, i dodałam pierś z kurczaka. Kiedy mięso zbielało dodałam pokrojonego bakłażana i pomidory z puszek. Dosypałam troszkę soli oraz sporą ilość bazylii i oregano. Dusiłam razem aż zostało bardzo mało sosu. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 160 stopni z termo obiegiem (180 stopni bez). Dodałam do rondla ryż, całość dokładnie wymieszałam i doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Gotową masę rozłożyłam równą warstwą w formie i wstawiłam formę do nagrzanego piekarnika. Piekłam 20 minut, po czym wyjęłam, posypałam wierzch startymi serami i ponownie wstawiłam do piekarnika na 10 minut.
Zapiekanka z bakłażanem.
Pokrojone i posolone bakłażany oraz pokrojone mięso i cebula.
Zapiekanka z bakłażanem.
Wszystkie składniki dusiłam w większym rondlu.
Zapiekanka z bakłażanem.
A tak wygląda powierzchnia zapiekanki przed zapieczeniem i przed posypaniem serem.
Zapiekanka z bakłażanem.
Kiedy serek apetycznie się rozpuści zapiekanka gotowa jest do podania na stół.