Sposób przygotowania:
Zapiekanka z boczkiem 3
1. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni. Należy go posolić. 2. usmażony boczek przekładamy na miseczkę. 3. Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Należy je obgotować w osolonej wodzie i wyłożyć na sitko, aby osiąkły. Posypujemy je solą, pieprzem i mieloną papryką. 4. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Kiełbasę kroimy w kostkę. Cebulę smażymy razem z kiełbasą, doprawiając je solą, pieprzem i vegetą. 5. Na dużej blasze układamy ziemniaki. Wykładamy na nie boczek i kiełbasę z cebulą. 6. Ser ścieramy na grubych oczkach. Mleko ubijamy z jajkiem i śmietaną. Doprawiamy je solą, pieprzem i gałką muszkatową. Dodajemy większą połowę startego sera. Taki sos równomiernie wylewamy na blachę. Resztą sera obsypujemy zapiekankę. 7. Wstawiamy ją do piekarnika na około 45 minut.