Sposób przygotowania:
Zapiekanka z buraczków i ryżu
Buraki obierz i pokrój w talarki. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Na spód rozłóż buraki, tak aby przykryć całe dno i przepuść przez praskę czosnek. Na tym rozłóż pierwszą warstwę ryżu. Połóż rozmieszane ze sobą ( majonez ze śmietaną ). Następnie połóż resztę warzyw pokrojonych w talarki. Gdy już zużyjesz wszystkie warzywa, do pomady majonezowo - śmietanowej wkrój szczypior, rzodkiew i połącz ze sobą. Warzywa przykryj ryżem, rozłóż całą pomadę z szczypiorkiem i rzodkiewką. Następnie szczelnie przykryj startym żółtym serem na małych oczkach. Posyp kurkumą i papryką. Na to polej sok z ananasów ( ja wzięłam sok z 450 ml ananasów w puszce ) Piecz w temp 180*C ok 30-40 min. Podawaj gorące. Smacznego