Sposób przygotowania:
Zapiekanka z cukinią i kurczakiem
Mięso z kurczaka pokroić w plastry o grubości 1 cm i posypać solą oraz pieprzem. Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na pół, a następnie każdą połówkę pokroić na plasterki o szerokości 1/2 - 1cm. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i wycisnąć. Masło rozgrzać na patelni, włożyć mięso i smażyć obustronnie przez ok. 7 minut często przewracając. Mięso zdjąć z patelni i odstawić na bok. Na maśle zeszklić cebulę, dodać cukinię oraz czosnek. Pomidory zanurzyć na chwilę we wrzątku i ściągnąć z nich skórkę. Pokroić w kostkę, dodać do cukinii i całość przyprawić.Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Przygotować sos: Roztopić masło na patelni, dodać mąkę i przez chwilę smażyć intensywnie mieszając. Dodać mleko i dokładnie wymieszać na gładki sos. Gotować przez kilka minut. Przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Żółtko wymieszać ze śmietaną kremówką i ostrożnie dodać do sosu nie przerywając mieszania. Jeśli w sosie pojawią się grudki, przetrzeć sos przez sitko. Wsypać parmezan i mieszać tak długo, aż ser się rozpuści. Mięso z kurczaka oraz warzywa ułożyć warstwami w formie. Całość zalać sosem śmietanowo-serowym i zapiec w nagrzanym piekarniku przez ok. 10 minut.
elzbieta8960
Natala1210