Sposób przygotowania:
Zapiekanka z kaszą gryczaną 3
Kaszę zalej wrzątkiem, dodaj łyżkę masła i sól. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 10 min. Następnie przykryj i odstaw na 30 min. Fetę i ser pleśniowy pokrój w kostkę. Pieczarki potnij na plasterki, połowę odłóż, a resztę podsmaż na łyżce masła. Kaszę przełóż do miseczki, rozdrobnij widelcem, dodaj kostki sera i podsmażone pieczarki. Wbij jajka, wymieszaj. Masę przypraw ziołami, solą i pieprzem. Żaroodporne naczynie posmaruj resztą masła, oprósz bułką tartą. Wyłóż kaszę i wyrównaj. Na wierzchu rzędami ułóż pozostałe plasterki pieczarek. Oprósz solą, pieprzem i ziołami. Piecz 45 min. w temp. 180 stopni.