Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej 4

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kolejny zdrowy przepis, który zdobył serce i żołądek mojego z reguły mięsożernego Męża :)

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej 4 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej 4

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej 4
Szpinak rozmrażamy. Kaszę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Pieczarki obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż na 3 części, a następnie na cienkie talarki. Obraną cebulę siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę. Po 2-3 minutach dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy na wolnym ogniu do czasu aż niemal cały sok odparuje, doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory miksujemy. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło. Wlewamy zmiksowane pomidory, po 2-3 minutach dorzucamy lekko odciśnięty szpinak i gotujemy razem 2 minuty, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do żaroodpornego naczynia wsypujemy połowę ugotowanej kaszy, wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy połową pieczarek i odrobiną szpinaku z pomidorami. Układamy plastry mozzarelli. Wsypujemy pozostałą kaszę, na nią resztę pieczarek i następnie szpinaku. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Układamy porozrywane plasterki żółtego sera. Zapiekamy 10-15 minut (do rozpuszczenia się i lekkiego przyrumienienia sera) w temperaturze 170 stopni. Podajemy posypaną drobno posiekaną natką pietruszki (a miłośnikom ketchupu polewamy dodatkowo ich ulubionym dodatkiem :)).
Zapiekanka z kaszy jęczmiennej 4
Pieczarki obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż na 3 części, a następnie na cienkie talarki. Obraną cebulę siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę. Po 2-3 minutach dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy na wolnym ogniu do czasu aż niemal cały sok odparuje, doprawiamy solą i
Zapiekanka z kaszy jęczmiennej 4
Pomidory miksujemy. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło. Wlewamy zmiksowane pomidory, po 2-3 minutach dorzucamy lekko odciśnięty szpinak i gotujemy razem 2 minuty, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zapiekanka z kaszy jęczmiennej 4
Do żaroodpornego naczynia wsypujemy połowę ugotowanej kaszy, wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy połową pieczarek i odrobiną szpinaku z pomidorami. Układamy plastry mozzarelli.
Zapiekanka z kaszy jęczmiennej 4
Wsypujemy pozostałą kaszę, na nią resztę pieczarek i następnie szpinaku. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Układamy porozrywane plasterki żółtego sera.