Sposób przygotowania:
zapiekanka z mięsa mielonego
Jajka gotujemy na twardo tak jak zawsze. Studzimy, obieramy i kroimy w plasterki. Ser ścieramy na tarce jarzynowej. Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Pomidory z puszki kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki obsmażamy na maśle z obu stron. Na drugiej patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem. Gdy cebula się zeszkli dodajmy mięso i smażymy chwilę. Następnie dodajmy pomidory i całość doprawiamy papryką, natką i odrobina pieprzu i soli do smaku. Tak przygotowane mięso dusimy ok 20 min. w naczyniu żaroodpornym na spodzie wykładamy warstwę ziemniaków na nie kładziemy mięso. Przykrywamy je jajkami i znów całość okrywamy warstwą ziemniaków. Całość zalewamy wywarem i posypujemy pieprzem i solą. Górę sypiemy serem. Pieczemy 45 min w 170C