Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zapiekanka z ryżu, jajek i pieczarek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zapiekanka z ryżu i jajek to smaczne i syte danie.

Zapiekanka z ryżu, jajek i pieczarek

Składniki:

Zapiekanka z ryżu, jajek i pieczarek

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z ryżu, jajek i pieczarek
Do garnka wlać wodę, dodać bulionetkę, włożyć ryż i ugotować. Jajka włożyć do wody i ugotować na pół twardo, obrać. Na patelni rozgrzać połowę masła, wsypać posiekaną cebulę i zeszklić. Następnie dodać pokrojone pieczarki i dusić około 10 minut. Śmietanę wymieszać z mąką, połączyć z pieczarkami i zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, posypać bułką tartą. Włożyć ugotowany ryż, ułożyć jajka, zalać sosem i posypać żółtym serem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiec. Podawać gorące.