Sposób przygotowania:
Zapiekanka z ryżu , mięsa i bakłażanów
Bakłażany myjemy i odcinamy końcówki, następnie kroimy w plastry. Cebulę obrać i posiekać, podsmażyć na maśle, gdy się zeszkli dodać mięso i smażyć aż się zbrązowi. Dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, sól, pieprz, bazylię, gałkę muszkatołową i słodką mieloną paprykę. Smażyć po czym poddusić aż powstanie sos. Naczynie żaroodporne wysmarować pozostałym masłem. układać najpierw ryż, śmietanę rozrobiona z odrobiną soli i pieprzu potem sos a na końcu bakłażany. Całość posypać startym serem. Przykryć i zapiekać około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni. Przed podaniem odkryć aby ser się ładnie zrumienił. Posypać szczypiorkiem.