Sposób przygotowania:
Zapiekanka z ziemniaków wg Danusi
Ziemniaki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o grubych otworach, Mięso mielone wymieszać z keczupem, solą, pieprzem i jednym jajkiem, dobrze wymieszać. Pieczarki umyć, osączyć pokroić w półplastry, wrzucić na patelnię, poddusić. Cebulę pokroić w cienkie piórka. Naczynie żaroodporne dobrze wysmarować tłuszczem, na dnie naczynia ułożyć połowę startych ziemniaków, na ziemniaki wyłożyć cebulę. Następna warstwa to pieczarki, na pieczarki wyłożyć mięso. Przykryć warstwą ziemniaków. Każdą warstwę oprószyć solą i pieprzem. Śmietanę wymieszać z jajkiem i utartym serem,zalać ułożone produkty. Wierzch zapiekanki posypać tartą bułką i wiórkami masła. Piekarnik nagrzać, wstawić do piekarnika na 50 minut,piec w 190 stop