Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Zapiekanka ziemniaczana - pyszna

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bardzo smaczna i syta zapiekanka z ziemniakami, pieczarkami, kapustą pekińską, papryką i serem feta, pieczone w śmiet.-muszt. sosie

Zapiekanka ziemniaczana - pyszna Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka ziemniaczana - pyszna

 

  • ziemniaki - 1,5-2kg (waga w skórce),
  • papryki - 2 (u mnie czerwona i zielona),
  • kapusta pekińska - średniej wielkosci główka,
  • pieczarki - 250g,
  • cebula - 2 średniej wielkosci,
  • czosnek - 2 ząbki,
  • ser feta - 125g (można więcej),
  • smalec gęsi ( lub inny tłuszcz, np. oliwa lub masło) - 4 łyżki,
  • śmietana 30% - 300ml,
  • musztarda francuska (można inna) - 3 łyżki,
  • syrop klonowy (lub miód płynny) - 2 łyżki,
  • maka - łyżka,
  • sól, pieprz, kolendra mielona,
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki,
  • oregano.

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ziemniaczana - pyszna
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w niezbyt grube plastry. Pozostałe warzywa oraz pieczarki obieramy, myjemy i osuszamy. Kapustę siekamy, cebule kroimy w kosteczkę, pieczarki w plastry, paprykę w słupki, czosnek w drobniutka kosteczkę. Duże, żaroodporne naczynie skrapiamy dwoma łyżkami oliwy i ukladamy w nim dachówkowato plasterki ziemniaków, które posypujemy solą i oregano. Wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy przez 35 minut w 190 stopniach (lub wedle gustu - ziemniaki można wcześniej podgotować lub podsmażyć ). W międzyczasie rozgrzewamy 2 łyżki smalcu na patelni i wrzucamy pokrojoną cebulę. Smażymy na dużym ogniu, a gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki, sól i pieprz. Dalej smażymy, często mieszając, do momentu, kiedy pieczarki zmiękną, ale jeszcze nie zaczną puszczać soku. Ponownie rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu na patelni, wrzucamy paprykę i kapustę. Smażymy przez 5 minut - nie przyprawiamy, bo podczas pieczenia, posolona kapusta i papryka puściłyby dużo niepotrzebnego soku. Podsmażoną cebulę z pieczarkami układamy na ziemniakach, a następnie kładziemy warstwę kapusty z papryką. Wierzch posypujemy pokrojoną w kosteczkę fetą. Miód mieszamy z musztardą i mąką, powoli mieszając wlewamy śmietanę, dodajemy sól, pieprz, kolendrę, posiekany drobno czosnek i polewamy całość. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w 190 stopniach. Zapiekankę przykrywamy folią do pieczenia, a na 10 minut przed zakończeniem pieczenia zdejmujemy folię i zapiekamy do zrumienienia. Sprawdzamy, czy ziemniaki są miękkie, jeśli nie, podpiekamy pod przykryciem przez ok 10 minut. Podajemy na gorąco. Możemy wzbogacić smak zapiekanki, dodając do środka pokrojony w kostkę chudy boczek, przyprawioną wczesniej i podsmazoną pierś z kurczaka lub wędlinę.
Zapiekanka ziemniaczana - pyszna
Etap 1
Zapiekanka ziemniaczana - pyszna
Etap 2
Zapiekanka ziemniaczana - pyszna
Etap 3
Zapiekanka ziemniaczana - pyszna
Etap 4