Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana - pyszna
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w niezbyt grube plastry. Pozostałe warzywa oraz pieczarki obieramy, myjemy i osuszamy. Kapustę siekamy, cebule kroimy w kosteczkę, pieczarki w plastry, paprykę w słupki, czosnek w drobniutka kosteczkę. Duże, żaroodporne naczynie skrapiamy dwoma łyżkami oliwy i ukladamy w nim dachówkowato plasterki ziemniaków, które posypujemy solą i oregano. Wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy przez 35 minut w 190 stopniach (lub wedle gustu - ziemniaki można wcześniej podgotować lub podsmażyć ). W międzyczasie rozgrzewamy 2 łyżki smalcu na patelni i wrzucamy pokrojoną cebulę. Smażymy na dużym ogniu, a gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki, sól i pieprz. Dalej smażymy, często mieszając, do momentu, kiedy pieczarki zmiękną, ale jeszcze nie zaczną puszczać soku. Ponownie rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu na patelni, wrzucamy paprykę i kapustę. Smażymy przez 5 minut - nie przyprawiamy, bo podczas pieczenia, posolona kapusta i papryka puściłyby dużo niepotrzebnego soku. Podsmażoną cebulę z pieczarkami układamy na ziemniakach, a następnie kładziemy warstwę kapusty z papryką. Wierzch posypujemy pokrojoną w kosteczkę fetą. Miód mieszamy z musztardą i mąką, powoli mieszając wlewamy śmietanę, dodajemy sól, pieprz, kolendrę, posiekany drobno czosnek i polewamy całość. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w 190 stopniach. Zapiekankę przykrywamy folią do pieczenia, a na 10 minut przed zakończeniem pieczenia zdejmujemy folię i zapiekamy do zrumienienia. Sprawdzamy, czy ziemniaki są miękkie, jeśli nie, podpiekamy pod przykryciem przez ok 10 minut. Podajemy na gorąco. Możemy wzbogacić smak zapiekanki, dodając do środka pokrojony w kostkę chudy boczek, przyprawioną wczesniej i podsmazoną pierś z kurczaka lub wędlinę.
Sarenka
http://forum.gotujmy.pl/zapiekanka-ziemniaczana---pyszna---komentarze,watek,151169.html,watek,151169.html
A.B.
evita0007
Netka
Natala1210