Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

smaczna i sycaca zapiekanka

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

Składniki:

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki, a nastepnie podgotowujemy ok. 15 minut. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy z pokrojoną w kostkę kiełbasa i boczkiem. Pieczarki kroimy na ćwiartki i smażymy. Papryke i ogórka kroimy na małe kawałki wg uznania. Ser scieramy na tarce o grubych oczkach. Sos: Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu. Gdy się rozpuści wsypujemy mąkę i mieszamy. Cały czas mieszając żeby nie powstała „kluska” wlewamy po troche mleka. Pod koniec doprawiamy sola, pieprzem i gałka muszkatołową. Podgrzewamy i mieszamy do momentu uzyskania konsystencji gęstej smietany. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy ziemniaki. Na nie dajemy wędlinę, nastepnie paprykę, ogórka i kukurydzę, na to wysypujemy pieczarki i polewamy sosem. Na samym koncu posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy w 180 stopniach ok. pół godziny.