Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i brokułami
Umytą łopatkę wraz z czosnkiem zmielić. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, przełożyć mięso. Ciągle mieszając zrumienić. Dodać pomidory z puszki. Dodać do smaku zioła, przyprawę kucharek oraz pieprz. Dodać ziele angielskie i liście laurowe i dusić pod przykryciem do miękkości. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić. Ser zetrzeć. Brokuła ugotować w osolonej wodzie. Naczynie żaroodporne wysmarować resztą oliwy.. Na dnie ułożyć plastry ziemniaków. Przykryć mięsem. Brokuła podzielić na mniejsze części i wraz z piórami cebuli ułożyć na mięsie. Przykryć serem żółtym. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.