Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczna z gotowaną goloną
Golonkę myjemy i przekładamy do garnka z wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i łyżkę soli. Gotujemy przez godzinę (można trochę dłużej) na niedużym ogniu. Po ugotowaniu i ostudzeniu mięso osuszamy, a skórkę kroimy w kratkę. Z podanych przypraw, posiekanego czosnku, miodu, musztardy i oliwy przygotowujemy marynatę, którą smarujemy mięso. Ziemniaki obieramy, myjemy, odsączamy z nadmiaru wody i kroimy na niezbyt cienkie plastry. Mieszamy z podanymi przyprawami oraz z pokrojoną cebulą. Do przygotowanego rękawa do pieczenia wkładamy ziemniaki, a na ziemniaki kładziemy golonkę, Zawiązujemy i nakłuwamy rękaw. Pieczemy przez 1,5 godziny w 190 stopniach.