Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Zapiekanka ziemniaczna z gotowaną goloną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Gotowana, a następnie pieczona golonka wraz z ziemniakami.

Zapiekanka ziemniaczna z gotowaną goloną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka ziemniaczna z gotowaną goloną

 

  • golonka wieprzowa - ładna, duża,
  • ziemniaki - 1,5kg,
  • liść laurowy,
  • sól,
  • ziele angielskie - 5 kulek,
  • cebula,
  • Do ziemniaków:
  • sól - 1,5 łyżeczki
  • pieprz ziołowy - łyżeczka,
  • suszony tymianek - łyżeczka,
  • suszone oregano - 2 łyżeczki,
  • suszona bazylia - łyżeczka,
  • papryka słodka - łyżeczka,
  • papryka ostra - 1/4 łyżeczki,
  • Marynata do golonki:
  • oliwa - łyżka,
  • miód - łyżka,
  • musztarda francuska - łyżeczka,
  • kminek mielony - 2 szczypty.
  • czosnek - 3 ząbki,
  • papryka słodka - 1/4 łyżeczki.
  • sól;
  • rękaw do pieczenia

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ziemniaczna z gotowaną goloną
Golonkę myjemy i przekładamy do garnka z wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i łyżkę soli. Gotujemy przez godzinę (można trochę dłużej) na niedużym ogniu. Po ugotowaniu i ostudzeniu mięso osuszamy, a skórkę kroimy w kratkę. Z podanych przypraw, posiekanego czosnku, miodu, musztardy i oliwy przygotowujemy marynatę, którą smarujemy mięso. Ziemniaki obieramy, myjemy, odsączamy z nadmiaru wody i kroimy na niezbyt cienkie plastry. Mieszamy z podanymi przyprawami oraz z pokrojoną cebulą. Do przygotowanego rękawa do pieczenia wkładamy ziemniaki, a na ziemniaki kładziemy golonkę, Zawiązujemy i nakłuwamy rękaw. Pieczemy przez 1,5 godziny w 190 stopniach.
Zapiekanka ziemniaczna z gotowaną goloną
Ziemniaki mieszamy z pokrojoną cebulą i przyprawami
Zapiekanka ziemniaczna z gotowaną goloną
Golonkę gotujemy w osolonej wodzie przez godzinę
Zapiekanka ziemniaczna z gotowaną goloną
Osuszone i ostudzone mięso smarujemy marynatą
Zapiekanka ziemniaczna z gotowaną goloną
Ziemniaki a na nie golonkę wkładamy do rękawa i pieczemy