MASA

MASA

Kucharz
[Przepisów: 13]

Zarzutka (lepsze niż kapuśniak!)

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Zarzutka to zupa kapuściana gotowana przez moją babcię, nazywana przez niektórych kapuśniakiem, chociaż kapuśniak to praktycznie inna zupa.

Zarzutka (lepsze niż kapuśniak!)

Składniki:

Zarzutka (lepsze niż kapuśniak!)

 

  • Składniki potrzebne na ugotowanie dużej ilości bo mało jest zdecydowanie nieopłacalnie i tylko można sobie smaku narobić :)

 

  • 1 kg kapusta kiszona (taka normalnie kiszona a nie na occie dobrze żeby była z sokiem)
  • 0,5 kg kości schabowej
  • 0,5 kg boczku wędzonego
  • pętko dobrej kiełbasy wieprzowej (dobrej znaczy prawdziwej wiejskiej kiełbasy a nie jakiejś eko ze sklepu ale jak ktoś takiej nie ma to trzeba brać z tej górnej półki ewentualnie sobie darować ten dodatek)
  • kilka ziemniaków wedle uznania
  • kilka suszonych grzybów
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżeczki vegety
  • masło lub smalec
  • mąka ziemniaczana albo pszenna
  • przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i mielony

Sposób przygotowania:

Zarzutka (lepsze niż kapuśniak!)
1. Na sam początek nastawiamy w dużym garnku wodę, ciężko mi powiedzieć ile ale trzeba pamiętać aby zostało tam sporo miejsca na inne składniki a jest ich sporo. W między czasie zalewamy w innym garnku suszone grzyby wrzącą wodą.
2. Do wody wkładamy opłukaną kość schabową i gotujemy na dużym ogniu.
3. Kiedy mięso jest już miękkie wyjmujemy je do jakiegoś naczynia i odstawiamy na chwilę.
4. Do wywaru dodajemy vegete, majeranek, kilka liści laurowych, ziarenek ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego.
5. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, wrzucamy do naszego wywaru i gotujemy jakieś 10 min aż zmiękną.
6. Do garnka wrzucamy kapustę razem z sokiem, warto zadbać o to aby nie była zbyt zbita.
7. Gotujemy całość a w międzyczasie obieramy mięso z kości i dodajemy je do zupy.
8. Kiedy grzyby będą już miękkie i puszczą sok wlewamy je do reszty naszej potrawy, mieszamy.
9. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy na nią boczek i smażymy aż się zrumieni. W momencie kiedy boczek wypuści troszkę tłuszczu dodajemy kiełbasę i smażymy razem. Kiedy będzie gotowe dodajemy do reszty zostawiając na patelni tłuszcz.
10. Cebulę przekrajmy na pół i kroimy w pół talarki. Podsmażamy ją na patelnię aż będzie miękka i lekko zrumieniona. Dodajemy do zupy. Gotujemy przez jakiś czas.
11. Na patelni rozpuszczamy tłuszcz, dodajemy trochę mąki jakieś 2-3 łyżek i zasmażamy. Kiedy zasmażka będzie gotowa zalewamy ją 2-3 łyżkami wywaru, mieszamy i dodajemy do zupy.
12. Zupę gotujemy jeszcze przez jakieś 30-50 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając, można jeszcze dodać trochę zmielonego pieprzu do smaku. Potem jest gotowa do podania ale najlepiej smakuje następnego dnia jak wszystkie składniki dobrze się przegryzą bo w sumie to taki bigos w płynie :)