Sposób przygotowania:
Zarzutka (lepsze niż kapuśniak!)
1. Na sam początek nastawiamy w dużym garnku wodę, ciężko mi powiedzieć ile ale trzeba pamiętać aby zostało tam sporo miejsca na inne składniki a jest ich sporo. W między czasie zalewamy w innym garnku suszone grzyby wrzącą wodą.
2. Do wody wkładamy opłukaną kość schabową i gotujemy na dużym ogniu.
3. Kiedy mięso jest już miękkie wyjmujemy je do jakiegoś naczynia i odstawiamy na chwilę.
4. Do wywaru dodajemy vegete, majeranek, kilka liści laurowych, ziarenek ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego.
5. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, wrzucamy do naszego wywaru i gotujemy jakieś 10 min aż zmiękną.
6. Do garnka wrzucamy kapustę razem z sokiem, warto zadbać o to aby nie była zbyt zbita.
7. Gotujemy całość a w międzyczasie obieramy mięso z kości i dodajemy je do zupy.
8. Kiedy grzyby będą już miękkie i puszczą sok wlewamy je do reszty naszej potrawy, mieszamy.
9. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy na nią boczek i smażymy aż się zrumieni. W momencie kiedy boczek wypuści troszkę tłuszczu dodajemy kiełbasę i smażymy razem. Kiedy będzie gotowe dodajemy do reszty zostawiając na patelni tłuszcz.
10. Cebulę przekrajmy na pół i kroimy w pół talarki. Podsmażamy ją na patelnię aż będzie miękka i lekko zrumieniona. Dodajemy do zupy. Gotujemy przez jakiś czas.
11. Na patelni rozpuszczamy tłuszcz, dodajemy trochę mąki jakieś 2-3 łyżek i zasmażamy. Kiedy zasmażka będzie gotowa zalewamy ją 2-3 łyżkami wywaru, mieszamy i dodajemy do zupy.
12. Zupę gotujemy jeszcze przez jakieś 30-50 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając, można jeszcze dodać trochę zmielonego pieprzu do smaku. Potem jest gotowa do podania ale najlepiej smakuje następnego dnia jak wszystkie składniki dobrze się przegryzą bo w sumie to taki bigos w płynie :)
2. Do wody wkładamy opłukaną kość schabową i gotujemy na dużym ogniu.
3. Kiedy mięso jest już miękkie wyjmujemy je do jakiegoś naczynia i odstawiamy na chwilę.
4. Do wywaru dodajemy vegete, majeranek, kilka liści laurowych, ziarenek ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego.
5. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, wrzucamy do naszego wywaru i gotujemy jakieś 10 min aż zmiękną.
6. Do garnka wrzucamy kapustę razem z sokiem, warto zadbać o to aby nie była zbyt zbita.
7. Gotujemy całość a w międzyczasie obieramy mięso z kości i dodajemy je do zupy.
8. Kiedy grzyby będą już miękkie i puszczą sok wlewamy je do reszty naszej potrawy, mieszamy.
9. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy na nią boczek i smażymy aż się zrumieni. W momencie kiedy boczek wypuści troszkę tłuszczu dodajemy kiełbasę i smażymy razem. Kiedy będzie gotowe dodajemy do reszty zostawiając na patelni tłuszcz.
10. Cebulę przekrajmy na pół i kroimy w pół talarki. Podsmażamy ją na patelnię aż będzie miękka i lekko zrumieniona. Dodajemy do zupy. Gotujemy przez jakiś czas.
11. Na patelni rozpuszczamy tłuszcz, dodajemy trochę mąki jakieś 2-3 łyżek i zasmażamy. Kiedy zasmażka będzie gotowa zalewamy ją 2-3 łyżkami wywaru, mieszamy i dodajemy do zupy.
12. Zupę gotujemy jeszcze przez jakieś 30-50 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając, można jeszcze dodać trochę zmielonego pieprzu do smaku. Potem jest gotowa do podania ale najlepiej smakuje następnego dnia jak wszystkie składniki dobrze się przegryzą bo w sumie to taki bigos w płynie :)
Sandra S
Henia
No, nareszcie coś pasuje!
Henia
Pani zima
mania
Mikrula
Sarenka
sophie
czarna-mamba
czarna-mamba
amerykanka