jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Zawijasy naleśnikowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Naleśniki z nietypowym nadzieniem:)

Zawijasy naleśnikowe

Składniki:

Zawijasy naleśnikowe

 

 

  • NADZIENIE I
  • serek twarogowy śmietankowy lub ziołowy typu Almette
  • szynka w plastrach
  • papryka konserwowa
  • sałata lodowa lub rukola

 

 

Sposób przygotowania:

Zawijasy naleśnikowe
Jajko ubić z mlekiem, wodą i przyprawami, a następnie dodać mąkę i wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, ewentualnie można dodać więcej mleka lub mąki do uzyskania pożądanej gęstości. olej rozgrzać na patelni i kłaść na nią równomiernie przygotowane ciasto, smażąc z obu stron.

NADZIENIE I Każdego naleśnika smarować serkiem, rozkładać po plastrze szynki, kilka plastrów pokrojonej papryki oraz kilka liści sałaty. Ta przygotowanego naleśnika zwinąć w rulon i przekroić ukośnie na dwie połówki.

NADZIENIE II Ser feta rozgnieść widelcem na drobno. Pomidory, cebulę i ogórka pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Wszystkie składniki połączyć, dodać śmietankę, przyprawić i dobrze wymieszać. Każdego naleśnika smarować farszem, a następnie zwinąć w rulon i przekroić ukośnie na dwie połówki.