eli_555

eli_555

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1360]

Żeberka duszone 2 Eli

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Duszone żeberka podane z ciap kapustą.Poprostu pycha.

Żeberka duszone 2 Eli

Składniki:

Żeberka duszone 2 Eli

 

  • 1 kg grubych żeberek
  • 8 łyżek oleju
  • 5 łyżeczek czosnku granulowanego
  • 3 łyżeczki musztardy kozackiej
  • 1 kostka mięsna rozpuszczona w 100 ml gorącej wody
  • 1/2 cytryny-sok
  • 1 łyżeczka ziarenek smaku
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Żeberka duszone 2 Eli
Żeberka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.Wymieszać olej,czosnek,musztardę,sok z cytryny,ziarenka smaku,pieprz i rozpuszczona kostke mięsną.Zalać marynata zeberka i włożyć do lodówki na kilka godzin.Cebulę drobno posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.W rondlu rozgrzać olej,włożyć żeberka osuszone z marynaty i obsmażyć z obu stron.Dodać cebulę,czosnek,pokruszoną kostkę żeberkową,przyprawę do żeberek,pieprz,liście laurowe,ziele angielskie i jeszcze chwilę smażyć.Żeberka podlać wodą i dusić do miękkości na małym ogniu.W razie potrzeby dolewać wody.Miękkie żeberka wyjąć na półmisek.Wyjąć z sosu liście laurowe i ziele angielskie.Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i zagotować.Żeberka podzielić na porcje.Sos podawać osobno w sosjerce.Smacznego! Ja podałam żeberka z ciap kapustą (przepis w mojej galerii).