redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 202]

Żeberka jagnięce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Żeberka jagnięce to jedno z dań serwowanych w restauracji Sztuki&Sztuczki. Zobacz jak to zrobić smaczne i delikatne żeberka jagnięce.

Żeberka jagnięce

Składniki:

Żeberka jagnięce

 

Sposób przygotowania:

Żeberka jagnięce
1. Żeberka delikatnie czyścimy z błonek i tłuszczu, który się na nich znajduje, marynujemy rozmarynem i czosnkiem, odstawiamy do lodówki na ok. 24h.

2. Obieramy seler i kroimy w większą kostkę, dodajemy również cebulę pokrojoną w ten sposób i zalewamy to mlekiem z wodą i gotujemy aż seler będzie miękki. Następnie po ugotowaniu wkładamy zawartość do blendera i miksujemy na gęstą kremową masę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

3. Ziemniaki obieramy formując je w kształt jajeczka, następnie wrzucamy je do gotującej wody i gotujemy na pół miękko. Po ugotowaniu przyprawiamy rozmarynem, solą i pieprzem, wykładamy na blaszkę włożoną pergaminem i zapiekamy je piecu.

4. Rozgrzewamy patelnie i wrzucamy wcześniej zamarynowane żeberka, obsmażamy na złoty kolor. Gdy już to osiągniemy wrzucamy do pieca i pieczemy ok. 11 min przy 180 stopniach.

5. Redukujemy czerwone wino w rondelku o połowę i dodajemy sos pieczeniowy. Kroimy czosnek i cebulkę drobną kostkę, obsmażamy delikatnie na patelni i dodajemy szpinak przyprawiając go solą i pieprzem, na koniec dodajemy odrobinę masełka.

6. Wykładamy puree z selera na talerz i przeciągamy łyżka po talerzy robiąc wzorek, następnie wykładamy szpinak, na szpinak układamy upieczone żeberka przekrojone na pół. Na około rozrzucamy upieczone ziemniaki i polewamy to delikatnie sosem z czerwonego wina.