Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Żeberka musztardowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne polecam! Świetnie smakują z frytkami i pomidorami.

Żeberka musztardowe

Składniki:

Żeberka musztardowe

 

  • 80dag.żeberek,
  • 1szkl.bulionu warzywnego z kostki,
  • 1 cebula,
  • 1 papryka,
  • 2łodygi selera naciowego,
  • 2 łyżki oleju
  • Na marynatę;
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2gałązki posiekanego rozmarynu
  • 5łyżek musztardy francuskiej,
  • 2-3 łyżki sosu sojowego,
  • 2-3 łyżki octu winnego,
  • 2-3 łyżki miodu,
  • 2-3 łyżki wódki,
  • 2-3 łyżki oleju sojowego,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Żeberka musztardowe
Z musztardy,sosu sojowego,octu winnego,oleju sojowego,
miodu i wódki przygotować marynatę.Następnie dodać do niej mąkę ziemniaczaną,rozgnieciony czosnek,rozmaryn oraz szczyptę soli i pieprzu.Żeberka pokroić na kawałki,zalać marynatą,przykryć i odstawić do lodówki na przynajmniej 2godz.W tym czasie żeberka kilka razy obrócić aby równomiernie pokryły się marynatą.W rondlu rozgrzać olej,włożyć żeberka i usmażyć z obu stron na brązowo,dolać bulion,posiekaną cebulę,pokrojoną w kostkę paprykę oraz seler naciowy,wlać resztę marynaty i dusić na wolnym ogniu,pod przykryciem do miękkości(ok.30min)