aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Żeberka w sosie marchewkowo-pieczarkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Danie które gości u mnie na stole od czasu do czasu.

Żeberka w sosie marchewkowo-pieczarkowym

Składniki:

Żeberka w sosie marchewkowo-pieczarkowym

 

 

Sposób przygotowania:

Żeberka w sosie marchewkowo-pieczarkowym
Czosnek oczyszczamy, myjemy obieramy i przeciskamy przez praskę lub drobno kroimy. Żeberka myjemy i osuszamy następnie nacieramy przeciśniętym czosnkiem, solą pieprzem i ziołami. Odstawiamy na 30 minut, a następnie kładziemy na rozgrzany olej i smażymy z obu stron aby się zrumieniły. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w talarki. Żeberka przekładamy do garnka i gotujemy 35 minut w bulionie z marchewką, zielem i liściem laurowym. Następnie wsypujemy pieczarki. Gotujemy do miękkości żeberek a następnie je wyjmujemy. Mąkę mieszamy z wodą i śmietaną i wlewamy do bulionu (robimy sos). Żeberka podajemy z sosem.