Sposób przygotowania:
Żeberka z cebulą z Garnka rzymskiego :
Å»eberka pokroić na kawaÅ‚ki i natrzeć przyprawÄ… . Zostawić na 15 minut. Namoczyć Garnek wraz z pokrywÄ… w wodzie ( tak aby byÅ‚ niÄ… caÅ‚y zakryty ) na 15 minut. Na patelni rozgrzać smalec . Obsmażyć żeberka na rumiano z obu stron . PrzeÅ‚ożyć do garnka i posypać pokrojonÄ… na kawaÅ‚ki cebulÄ… .Wlać na patelniÄ™ wodÄ™ ( ½ szklanki ) i chwilÄ™ ogrzewać , a potem przelać do Garnka na żeberka. WÅ‚ożyć ziele angielskie i liÅ›cie laurowe . Zamknąć szczelnie Garnek , wstawić do zimnego piekarnika, który nastawia siÄ™ najpierw na 100 stopni , a po osiÄ…gniÄ™ciu tej temperatury na 200 stopni. Piec 2 godziny od osiÄ…gniÄ™cia 100 stopni. Wyjąć żeberka z Garnka i wyluzować koÅ›ci. Sos przetrzeć przez sito i wlać do zwykÅ‚ego garnuszka. ZaciÄ…gnąć mÄ…kÄ… . Doprawić sosem sojowym . WÅ‚ożyć żeberka i podgrzać . Podawać z kasza gryczanÄ… i kiszonymi ogórkami.
tokijka
Babciagramolka
Prosisz - masz - sprawdzę czy nie ma już takiego wątku , jak nie ma to założę i wstawię zdjęcie
msewka
Babciagramolka
Wstawiłam zdjęcie w post Garnek rzymski na forum + trochę informacji o nim .
kinga