evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Żeberka z pieczarkami i cebulą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Żeberka w smaku są pyszne i mięciutkie.Polecam :-)

Żeberka z pieczarkami i cebulą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Żeberka z pieczarkami i cebulą

 

  • 1kg żeberek wieprzowych
  • 300g pieczarek
  • 5 średnich cebul czerwonych
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej czerwonej w proszku
  • 4 ząbki czosnku (pokrojonego w słupki)
  • 1 łyżka płatków chili suszonych
  • 3 łyżki sosu sojowego-ciemnego
  • 2 -3 łyżki sosu worcestershire
  • 2 łyżki estragonu mielonego
  • 1/2 szklanki wody przegotowanej
  • sól morska grubo mielona i pieprz świeżo mielony wg.uznania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Żeberka z pieczarkami i cebulą
Umyte,osuszone żeberka pokroić na porcje między kostkami,przełożyc do misy,dodać czosnek i doprawić w/w przyprawami .Wymieszac i odstawić. Obrać cebulę,pokroić w krążki.Oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki-wszystko odstawić. Na mocno rozgrzanym oleju podsmażyć żeberka z każdej strony,przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Na tę sama patelnię wlać 4 łyżki oleju i przesmażyć cebulę z pieczarkami często mieszając,do zwiędnięcia cebuli. Pieczarki wraz z cebulą przełożyć na żeberka.Podlać wodą,nakryć pokrywą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170*C i dusic około 1,5h,od czasu do czasu zaglądając i przekręcając mięso... (pod koniec można zapiec ściągając pokrywę) Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)
Żeberka z pieczarkami i cebulą
Umyte,osuszone żeberka pokroić na porcje między kostkami,przełożyc do misy,dodać czosnek i doprawić w/ przyprawami .Wymieszac i odstawić.
Żeberka z pieczarkami i cebulą
Na mocno rozgrzanym oleju podsmażyć żeberka z każdej strony,przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Na tę sama patelnię wlać 4 łyżki oleju i przesmażyć cebulę z pieczarkami często mieszając,do zwiędnięcia cebuli.
Żeberka z pieczarkami i cebulą
Pieczarki wraz z cebulą przełożyć na żeberka.Podlać wodą,nakryć pokrywą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170*C i dusic około 1,5h,od czasu do czasu zaglądając i przekręcając mięso... (pod koniec można zapiec ściągając pokrywę)