Sposób przygotowania:
Żeberka zapiekane wg Buni :
Żeberka , oczyszczone warzywa, liście laurowe , ziele angielskie , Delikat- zalać wodą i gotować 45 minut . Wyjąć mięso .Z oleju, miodu, powideł , przyprawy do żeberek zrobić pastę i natrzeć nią żeberka. Włożyć do rękawa do pieczenia ( lub szkiełka żaroodpornego ).Wstawić do zimnego piekarnika .Nastawić piekarnik na 200 * C i piec 1 godzinę . Ja razem z mięsem wkładam ziemniaczki natarte ta samą marynatą co mięso. Tak pieczone żeberka są mięciutkie a przy okazji mam wywar na zupę. Podpowiadam , ze można ułatwić sobie pracę i robić na raty. Tzn. obgotować żeberka i po ostudzeniu natrzeć marynatą i zamrozić - a jak mamy ochotę na żeberka to tylko wyciągamy i wrzucamy do pieczenia .Połowa roboty .
Natala1210
msewka
Babciagramolka
A jak powiem , ze robiłam razem żeberka i golonkę ? Hi hi- leniwa jestem - ułatwiam sobie pracę - goloneczka bedzie na sobotę .Wczoraj obgotowałam wszystko ( podwójne porcje ). Wywar zamroziłam na zupki. Jedne żeberka dzic upiekłam z ziemniaczkami, drugie i goloneczki- natarte czekaja na swoja kolej .Potem tylko wrzucę do piekarnika i bez pracy bedzie obiadek. Mam ochotę na jedna goloneczkę upieczoną a potem z sosem z zielonego pieprzu .
wedith1