Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Żeberka zapiekane wg Buni :

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Mięciutkie żeberka obgotowane i zapieczone w piekarniku.

Żeberka zapiekane wg Buni :

Składniki:

Żeberka zapiekane wg Buni :

 

 

Sposób przygotowania:

Żeberka zapiekane wg Buni :
Żeberka , oczyszczone warzywa, liście laurowe , ziele angielskie , Delikat- zalać wodą i gotować 45 minut . Wyjąć mięso .Z oleju, miodu, powideł , przyprawy do żeberek zrobić pastę i natrzeć nią żeberka. Włożyć do rękawa do pieczenia ( lub szkiełka żaroodpornego ).Wstawić do zimnego piekarnika .Nastawić piekarnik na 200 * C i piec 1 godzinę . Ja razem z mięsem wkładam ziemniaczki natarte ta samą marynatą co mięso. Tak pieczone żeberka są mięciutkie a przy okazji mam wywar na zupę. Podpowiadam , ze można ułatwić sobie pracę i robić na raty. Tzn. obgotować żeberka i po ostudzeniu natrzeć marynatą i zamrozić - a jak mamy ochotę na żeberka to tylko wyciągamy i wrzucamy do pieczenia .Połowa roboty .