madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Ziemniaczana zapiekanka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Świetnie nadaje się na kolację kiedy można wykorzystać ziemniaki pozostałe z obiadu

Ziemniaczana zapiekanka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziemniaczana zapiekanka

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczana zapiekanka
Obrane i pokrojone w plasterki ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku przez około 10 minut , a następnie odcedzamy.Formę do zapiekanek natłuszczamy masłem i układamy plasterki ziemniaków. Kiełbasę kroimy w plasterki a boczek i obraną cebulę w kosteczkę, a następnie przesmażamy na maśle, doprawiamy do smaku solą, mielonym pieprzem oraz czosnkiem i układamy na pokrojonych ziemniakach. Śmietanę i jajko dokładnie mieszamy z żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach i zalewamy wierzch. Zapiekamy w 200 stopniach przez około 20 minut. Po upieczeniu na wierchu układamy pomidora pokrojonego w ćwiartki i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Ziemniaczana zapiekanka
Osączone plastry ziemniaków układamy na dnie naczynia
Ziemniaczana zapiekanka
Smażymy boczek z kiełbasą i cebula na maśle
Ziemniaczana zapiekanka
Smażonkę układamy na pokrojonych ziemniakach
Ziemniaczana zapiekanka
Polewamy serem wymieszanym ze śmietaną i jajkiem